Forskellige gardinopsætninger kan have forskellige funktioner. Måske ønsker du at bruge gardinet som en del af indretningen i rummet, eller måske vil du kombinere med funktionelle egenskaber som for eksempel at kunne afskærme nysgerrige blikke eller morgensol. Måske vil du bruge dit gardin som rumdeler. Uanset hvilken funktion dit gardin skal opfylde, så håber vi at kunne give dig lidt tips og råd med på vejen!

Vi har delt de forskellige gardinopsætninger op i tre niveauer: Enkle, lidt sværere og middelsvære gardinopsætninger. Så kan du nemt kan finde den gardinopsætning, der passer dig bedst!

Gardinopsætning

Enkle gardiner

GARDIN MED DEKORATIONSKLEMMER

Et ophæng, hvor gardinet klemmes fast og efterfølgende hænges på gardinstangen.

dekorklamma

Til et gardin med dekorationsklemmer bruges et enkelt lag stof med kantsøm. Stoffet klemmer du først fast i dekorationsklemmer, og efterfølgende hænger på gardinstangen.
En ny, enkel måde at skabe et smukt gardin!

VÆRD AT VIDE
Til en gardinbredde på cirka 130 cm, er det passende med 6 klemmer.

DU SKAL BRUGE
Gardinstang
Dekorationsklemmer model Anna

LINK til
Søm på gardiner

GARDIN MED LØBEGANG

En enkelt gardinopsætning som fungerer til hele gardinlængder og til gardinkapper.

Gardinerne har en løbegang, som du skubber gardinstangen igennem.
Effekten er, at gardinet hænger lige, men du kan også skabe folder ved at trække stoffet sammen. På færdigsyede gardiner findes der somme tider to parallelle løbegange. Vælger du den nederste løbegang, får du et såkaldt rynkehoved – stof over gardinstangen – på dit gardin.

VÆRD AT VIDE
Når du skal vælge en gardinstang til et gardin med løbegang, afgør målet på løbegangen hvilken gardinstang der fungerer.

PÅSYNING AF LØBEGANGSBÅND tips!
Løbegangsbåndet påsys for at have en løbegang til gardinstangen uden at det kræver ekstra stof. God idé, hvis du kun lige har stof nok. Løbegangsbåndet sys på bagsiden af gardinet, så gardinstangen er usynlig. Løbegangsbåndet anvendes også til meget lette stoffer, hvor det beskytter stoffet mod skader, når du skubber gardinstangen igennem den påsyede løbegang.

DU SKAL BRUGE
Gardinstang

Varianter
Længde med rynkehoved
Længde uden rynkehoved
Kappe med rynkehoved
Kappe uden rynkehoved

Link til
Sy gardin med løbegang og Søm på gardiner

GARDIN MED BINDEBÅND

En simpel gardinopsætning som giver et afslappet indtryk.

Gardin med bindebånd er en enkel opsætning som giver et afslappet og romantisk udtryk. Du binder simpelthen båndene på gardinet rundt om gardinstangen. Gardiner med bindebånd kan du anvende til de fleste gardinstænger.

VÆRD AT VIDE
Syr du selv dit gardin med bindebånd så sørg for, at båndene er lange nok til en god knude over gardinstangen.

Forskellige BINDE tips!
Du vælger om du vil binde rosetter eller helt simple knuder.
Med bindebånd har du mulighed for selv at regulere længden på gardinet ved at binde løsere eller tættere knuder omkring gardinstangen. Et tip er at binde gardinet på gardinstangen, når den er monteret. Så bliver det nemmere at få samme størrelse på løkkerne.

DU SKAL BRUGE
Gardinstang

Link til
Sy gardin med bindebånd og Søm på gardiner

CAFÉGARDIN

En enkelt gardinopsætning som fungerer til hele gardinlængder og til gardinkapper.

En enkelt gardinopsætning som giver dig privatliv ved køkkenbordet. Cafégardinet har en løbegang, som du skubber gardinstangen igennem, præcis som på et gardin med løbegang. Det unikke ved cafégardinet er, at du monterer gardinstangen lige under midten af vinduet for at udelukke nysgerrige blikke fra forbipasserende. Med det rigtige stofvalg skaber du nemt et romantisk, landligt miljø.

DU SKAL BRUGE
Caféstang

Varianter
Cafégardin med rynkehoved
Cafégardin uden rynkehoved

Link til
Sy gardin med kanal og Søm på gardiner

GARDIN MED KLEMMER

En opsætning hvor gardinet klemmes fast og som fungerer både med stang og skinne.

Gardin med klemmer er et enkelt lag stof med sømmede kanter, som du monterer i klemmer, der hænger i ringe eller glidere. Gardin med klemmer passer altså både til gardinstang og gardinskinne. Uanset om du vælger stang eller skinne, bliver resultatet et afslappet udtryk, og det er superenkelt af skifte stoffet alt afhængig af sæson.

VÆRD AT VIDE
Har du en skinne er det nemmest at montere glliderne på skinnen først. Herefter fastgør du klemmerne på stoffet og til sidst hægter du klemmerne i gliderne, som allerede sidder i skinnen.

På en gardinstang er det nemmest hvis du forbereder gardinet ved at hægte klemmerne på ringene og bagefter klemmer stoffet på plads. Til sidst trækker du ringene, men det fastklemte gardin, på gardinstangen.

DU SKAL BRUGE
Gardinstang eller Gardinskinne
Ringe med øje eller Glidere med øje
Klemmer

Link til
Søm på gardiner

GARDIN I NISCHE

En simpel gardinopsætning til lette gardiner som sidder i nicher.

Gardiner monteret i nicher har løbegang til gardinstangen i toppen. Gardiner i nischer er udemærket i tilfælde hvor vinduet går fra væg til væg og derfor ikke tillader endedekorationer eller montering af holdere med traditionel vægmontage. Løbegangen giver dig mulighed for tilvalg af rynkehoved.

VÆRD AT VIDE
Er dit stof lidt tungere, skal du vælge gardinstang med indvendige holdere. Til lettere gardiner er det tilstrækkeligt med en fjederstang, som nemt monteres uden skruer.

DU SKAL BRUGE
Gardinstang
Indvendige holdere
eller
Fjederstang

Varianter
Længde med rynkehoved
Længde uden rynkehoved
Kappe med rynkehoved
Kappe uden rynkehoved

Link til
Sy gardin med kanal og Søm på gardiner

GARDIN PÅ KROG

Et simpelt og lidt anderledes gardinophæng med mulighed for at sætte dit eget præg.

Gardin på krog giver dig mulighed for at skabe et unikt gardinophæng. Montér en krog over hvert vindueshjørne. Så kan du vælge at vikle et tyndere stof rundt om krogene, eller blot lade det hvile på dem for et mere afslappet indtryk.

DU SKAL BRUGE
Gardinkrog

Varianter
Gardin viklet omkring gardinkrog
Gardin hvilende oven gardinkrog

LiNK til
Søm på gardiner

PANELGARDIN PÅ GARDINSTANG

En simpel gardinopsætning med et minimalistisk udtryk.

Panelgardiner på gardinstang er en enkel måde at indrette med stof. Skub panelhængeren i panelgardinets løbegang og hæng derefter panelhængeren på gardinstangen. I panelgardinets nederste løbegang skubber du den medfølgende underliste ind. Den virke som tyngde og holder gardinet på plads.

DU SKAL BRUGE
Gardinstang
Hængere til panelgardin

Varianter
Dobbelt gardinstang med panelgardin og gardin
Enkel gardinstang med flere panelgardiner

Link til
Sy gardin med løbegang og Søm på gardiner

GARDIN MED STROPPER

En enkel gardinopsætning til hele gardinlængder.

Gardin med stropper er en enkel opsætning som giver et luftigt og afslappet indtryk. Du trækker simpelthen gardinstangen gennem gardinets stropper. Gardiner med stropper kan du anvende til de fleste gardinstænger.

VÆRD AT VIDE
Når du skal vælge en gardinstang til et gardin med stropper afgør målet på stropperne hvilken gardinstang der fungerer bedst. Syr du selv dit gardin med stropper så sørg for at have tilstrækkelig størrelse på stropperne. Sørg for at montere gardinstangen så tilstrækkeligt højt at stropperne kommer over vinduet. Kommer stropperne for langt ned, slippes uønsket lys ind, og det ser ofte lidt forkert ud
.

DU SKAL BRUGE
Gardinstang

Link til
Sy gardin med stropper og Søm på gardiner

GARDIN MED SIMPLE FRANSKE LÆG

En enkelt gardinopsætning med faste fremtrædende læg.

Gardiner med simple franske læg har påsyet et specielt Curvebånd på bagsiden af gardinet. Du skubber gardinstangen gennem løkkerne/stropperne på båndets bagside. Med dette bånd får gardinet fine læg på forsiden på en meget simpel måde.

VÆRD AT VIDE
Når du vælger en gardinstang til et gardin med franske lægr, skal du tænke på at Curvebånd som skaber læggene passer til en gardinstang på 19 mm i diameter eller mindre. En gardinstang med en større diameter end 19 mm passer altså ikke til hullerne på bagsiden af Curvebåndet.

DU SKAL BRUGE
Gardinstang
Curvebånd

Link til
Sy bånd på og Søm på gardiner

GARDIN MED KOVSER OG GARDINKROG

En relativt enkel og lidt anderledes gardinopsætning med mulighed for personligt præg.

Gardin med kovser og gardinkrog kan både være funktionelt og smukt. Montér en gardinkrog over hvert vindueshjørne. Montér herefter en kovse i de to øverste hjørner på gardinet. Kovserne hægtes på krogene. Du kan enten lade gardinet hænge i én krog så der er fuldt udsyn og når du vil have lidt privatliv, hænger du blot den anden kovse på den modsatte krog.

FORSKELLIGE STOFFER tips!
Leg med stofferne og opdag, hvordan du nemt skaber en romantisk, afslappet atmosfære med blomstermønstret stof eller en mere industriel følelse med tykt ensfarvet gråt stof.

DU SKAL BRUGE
Gardinkrog
Kovser

Link til
Montering af kovser og Søm på gardiner

Lid sværere gardiner

GARDIN MED KOVSER

En ganske enkel gardinopsætning som giver tydelige bløde folder.

Gardin med kovser har fastklemte plastringe i toppen af gardinet. Såkaldte kovser. Du fører let gardinstangen gennem ringene og gardinet får et fint, bølget fald. Gardiner med kovser er perfekte til vinduer, hvor du ofter trækker gardinerne for og fra, da øjerne glider let på gardinstangen.

VÆRD AT VIDE
Syr du selv dit gardin med kovser, så husk at fordele øjerne jævnt i toppen for at få en pæn afslutning i siderne.

TYNGDEBÅND tips!
Lægger du et tyngdebånd i gardinets løbegang i bunden får du et stabilt gardin, som bevæger sig mindre, når der er træk. Tyngdebåndet passer derfor til gardiner, som er monteret i vinduer, hvor der ofte er træk og forhindrer unødig blafren. Men også i rum, hvor der er vindstille, giver tyngdebåndet et pænere fald på gardinet.

DU SKAL BRUGE
Gardinstang
Kovsere

Link til
Montering af kovsere og Søm på gardiner

GARDINER MED LÆG

En relativt enkel gardinopsætning som kræver lidt tålmodighed.

Gardiner med læg har et lægbånd påsyet på bagsiden af gardinet. I dette bånd monterer du fingerhægter. Denne type gardinophæng giver lige læg på forsiden af gardinet. Med antallet af fingerhægter bestemmer du selv, hvor mange og store læg, du vil have.

VÆRD AT VIDE
Påtænkier du at anvende gardin med læg med en gardinstang, skal du vælge ringe med øje og korte fingerhægter. Til gardinskinne skal du vælge glidere og lange fingerhægter.

PÅSTRYGNING AF Lægbånd tips!
Anvend et påstrygningsbart lægbånd som du presser på med strygejern – du behøver altså ikke længere en symaskine for at få et smukt gardin med læg!

FINGERHÆGTE tips!
2-fingerhægte giver et læg og 4-fingerhægte giver tre læg. Størrelsen på lægget bestemmer du når du monterer fingerhægten. For større læg springer du over en eller flere sømme.

DU SKAL BRUGE
Gardinstang
Ring med øje
Lav 2- eller 4-fingerhægte efter eget valg
Lægbånd
eller
Gardinskinne
Glider til skinne

Høy 2- eller 4-fingerhægte efter eget valg
Lægbånd

Varianter
Gardinstang med 2-fingerhægte
Gardinstang med 4-fingerhægte
Gardinskinne med 2-fingerhægte
Gardinskinne med 4-fingerhægte

Link til
Montering af fingerhægte, Påsyning af bånd og Søm på gardiner

GARDIN MED RYNKER

En relativ enkel gardinopsætning som giver liv i gardinet med små tætte rynker.

Gardin med rynker har et bånd påsyet, som – med din hjælp – giver små tætte rynker. Du former rynkerne ved at trække i snørerne. Bag på båndet monterer du rynkebåndshægter som senere hægtes i øjerne på ringene, der allerede hænger på gardinstangen eller i glidere, som er formonteret i gardinskinnen. Gardin med rynkebånd passer altså både til gardinstang og til gardinskinne.

VÆRD AT VIDE
Du ska altid sy rynkebåndet på gardinet, når ligger fladt. Du skal altså ikke trække rynkebåndet sammen, inden du syr det på gardinet.

Når du trækker i snørerne for at frembringe rynkerne, er det vigtigt, at du holder igen i snøren i den modsatte side. Jo mere du trækker i snørene, jo tættere rynker får du og jo mere stof skal du bruge.

Når du vasker gardinerne, skal rynkebåndet være trukket ud. Klip derfor aldrig snørene af, når du har trukket rynkebåndet sammen, men bind dem op og skjul dem bagpå gardinet.

STØRRE RYNKER tips!
Vælger du et bredere rynkebånd, bliver rynkerne mere fremtrædende.

DU SKAL BRUGE
Gardinstang eller Gardinskinne
Ring med øje eller Glidere med øje
Rynkebåndshægter
Rynkebånd

Link til
Montér rynkebåndshægter, Påsyning af bånd og Søm på gardiner

GARDIN MED PÅSYET RING

En relativ enkel gardinopsætning med et noget rustikt udtryk.

Gardin med påsyet ring er en gardinophæng du skaber uden symaskine. Du behøver kun en stærk sytråd og en synål. På gardinets sømmede overkant syr du ringene direkte på stoffet. Herefter trækker du ringene på gardinstangen.

VÆRD AT VIDE
Når du skal vaske gardinerne, må du klippe ringene af og sy dem på igen inden gardiner atter hænges op.

VÆLG KORREKT STOF tips!
Med det rigtige stofvalg – gerne hør – skaber du et rustikt og landligt miljø.

DU SKAL BRUGE
Gardinstang
Ringe

Link til
Søm på gardiner

Middelsvære gardiner

GARDINER MED FRANSKE LÆG

En middelsvær gardinløsning med modlæg, som giver et smukt resultat.

Gardiner med franske læg har et lægbånd påsyet på bagsiden af gardinen. I dette bånd monterer du 4-fingerhægter. Denne type gardinophæng giver smukke, ensartede læg på forsiden af gardinet.

VÆRD AT VIDE
Når du laver de franske læg, eller modlæg som de også kaldes, så er det de to fingre nærmest krogen, som du trækker i båndets lodrette sømme. Gardinstoffet skal blot hvile mod de to yderste fingre.

TYNGDEBÅND tips!
Lægger du et tyngdebånd i gardinets løbegang i bunden får du et stabilt gardin, som bevæger sig mindre når der er træk. Tyngdebåndet passer derfor til gardiner, som er monteret i vinduer, hvor der ofte er træk og forhindrer unødig blafren. Men også i rum, hvor der er vindstille, giver tyngdebåndet et pænere fald på gardinet.

DU SKAL BRUGE
Gardinstang
Ring med øje
Lav 4-fingerhægte
Lægbånd

Link til
Lav modlæg, Påsyning af bånd og Søm på gardiner

LOUNGEGARDINET

En middelsvær gardinopsætning til skinne med smukke bølger som aldrig forsvinder.

Loungegardinet er gardinet, alle taler om og som giver den der luksuriøse følelse med meget stof. Sammen med glidere på snor bibeholdes de smukke bølger – uanset om gardinet er trukket fra eller for. Noget der gør loungegardinet unikt. Loungegardinet har et bånd påsyet på bagsiden af gardinet. Båndet har lodrette kanaler, som du monterer fingerhægterne i og herefter monterer i øjerne på gliderne.

VÆRD AT VIDE
Jo større læg du laver, jo større bliver stofforbruget. Har du f.eks. et gardin på 130 cm, bliver gardinet ca. 100 cm bredt med mindre læg og ca. 50 cm bredt med større læg.

RUM I RUMMET tips!
Et loungegardin er det perfekte middel til at skabe forskellige afdelinger eller rum i rummet. Placér skinnen midt i rummet, eller køb hjørneskinner og afskærm sofa eller seng.

DU SKAL BRUGE
Gardinskinne
Glidere på snor

Extra lav fingerhægte
Lægbånd

Varianter
Store læg
Små læg

Link til
Lav et loungegardin, Påsyning af bånd og Søm på gardiner

Liftgardinsystem

En middelsvær gardinopsætning som forener det æstetiske med det funktionelle.

Det er let at købe et færdigt liftgardin, men det er også en særlig følelse at sy sit eget. Liftgardinet sidder fast med velcrobånd på liftgardinskinnen, hvilket gør det nemt at tage ned og vaske. Hun-velcrobåndet syr du på gardinet. Ud over at være smukt, så lukker liftgardinet også nysgerrige blikke og sollys ude.

VÆRD AT VIDE
En del liftgardinsbånd presser du på, men vil du sikre dig ekstra holdbarhed, så gør det færdigt med en søm.

SYHJÆLP tips!
Du kan naturligvis også bede din lokale gardinleverandør om at sy liftgardinet til dig.

DU SKAL BRUGE
Liftgardin med kædetræk
eller
Liftgardin med snoretræk

Link til
Sy måltilpasset liftgardin